Porady florystyczne, ciekawostki
Suszenie kwiatów na kilka sposobów
1. Kasza manna
- do pudełka odpowiedniej wielkości wsypujemy na dno ok
2,3 cm kaszę mannę. I wkładamy pojedyncze kwiaty delikatnie je
zasypując. Stawiamy w przewiewnym miejscu. po ok 5,6 tyg. sprawdzamy je. Gdy
kwiaty będą suche bardzo ostrożnie zdejmujemy z nich kaszę. Ten sposób jest
świetny na gładkie płatki, piękny kolor i nie pomarszczone kwiaty.
2. Książki
zużyte, gazety, bloki - najlepiej przekładać je bibułą, która wciąga
nadmiar wody, pilnujemy także aby sie nie zaparzyły. w suchym miejscu.
3. Preparaty suche pochłaniające wilgoć,
(w szklanych, zamkniętych pojemnikach)
4. Piekarnik - na blaszce rozkładamy
luźno kwiaty, aby sie nie dotykały, nastawiamy temperaturę na najniższą i
leciutko uchylamy drzwiczki. Suszenie trwa od kilku do nawet kilkunastu
godzin
5. Wiszące
- przypięte do sznurka, duże luzem, małe w luźne pęczki (chaber) -
niezbyt duże, aby miedzy nimi był przewiew i aby sie nie pokruszyły i nie
zgniły. Wybieramy suche, przewiewne ciepłe miejsce, np. na jakiejś werandzie.
Osłonięte od deszczu i słońca(przed gniciem, płowieniem). W domu wybieramy
zaś ciemne pomieszczenie (np. szafa) , suche, przewiewne, bez aromatów, bo
kwiaty chłoną wszelkie zapachy. Pęki związujemy sznurkiem i
gumkami. Same główki kwiató1) np. róż suszymy na siatce.
Można utrwalić bukiet taki spryskując lakierem do włosów lub specyficznym
utrwalaczem.
6. Kwiaty i rośliny suszone w flakonie, butelkach
- także trzymamy w miejscu daleko od słońca, jasnym i
suchym. Staramy się, by ilość wody była odpowiednia, nie więcej niż na 1-
|
Oto kilka powodów:
1. Zmiana
miejsca. Wiele gatunków kwiatów doniczkowych tego nie cierpi: np. storczyk.
2. Zbyt
ciepło, gorąco: gdy kwiat opada, usycha, pomimo odpowiedniego nawilżania.
3. Sąsiedztwo
owoców - wydzielanie etylenu, bardzo szkodliwe dla kwiatów. Szczególnie
wrażliwesą róże i goździki. Najwięcej etylenu mają w sobie jabłka.
4. Nadmiar
nawozu przy przesadzaniu - silny nawóz może niszczyć kwiaty. Duże dawki
odżywek również czasami dają zgubny efekt.
Przedłużanie życia kwiatom:
Przede wszystkim, wkładają kwiaty do wody: pozbywamy ich
liści i kolców, obrywanie liści z łodyg kwiatów na długości pędu, który jest
zanurzony w wodzie zapobiegnie gniciu oraz mętnienie wody. Ścinamy
zdecydowanie - ostrym nożykiem (czasami sekatorem). Napełniamy czysty wazon
do połowy albo 1/3 - tak, by końce były zanużone. Zmieniamy czystą, świeżą
wodę, nigdy nie dolewamy! Tniemy łodygę na ukos, nad węzłem, aby był
dostateczny pobór wody. Kwiatów nie zbieramy w deszczu, Najodpowiedniejsza
pora to: poranek. Wtedy najdłużej będą nam towarzyszyć. Kwiaty zrywa się w
różnych fazach ich rozkwitu.Przykład: chryzantemy czy astry zbiera się, gdy
zakwitną, a narcyzy i tulipany, gdy mają wybarwione pąki.
Dalie - przywrócenie świeżowści: na parę minut końce ich
Hiacynty - w doniczce najdłużej zachowają świeżość, jako ciete
lubią regularnie wymienianą wodę
i natychmiastowe usuwanie zwiędłych.
Hortensje - gdy rośliny zaczynają gorzej wyglądać należy przyciąć
ich łodygi pod wodą i włożyć na około dziesięć minut końce łodyg
do octu.
Irysy - końcówki łodyg na kilka minut wkładamy do wrzątku.
Narcyz - końcówki łodyg kwiatów lekko miażdżymy,
zanurzamy je na parę godzin w wodzie,
w temperaturze pokojowej (wyeliminowanie nadmiaru
śluzu).
Tulipany - zasada: zrywamy tulipany, które mają ładnie
wybarwione pąki, wtedy najdłużej będą stały w wazonie.
Róże - powinny stać bez towarzystwa innych kwiatów w wazonie,
lubią mieć świeżą wodę. Gdy stają się nie świeże, można je włożyć na pół
godziny do ciepłej wody.
Storczyk - ukośnie uciąć łodygę, nie lubią dymu,
przeciągów.Storczyki są najtrwalsze ze wszystkich kwiatów. W wazonie
utrzymują się ok. 3 tygodni. Wytrzymają dłużej, gdy wlejemy do wazonu
przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej.
Barwienie kwiatów i roślin.
Można
barwić:
1. Rośliny niedawno zebrane,
2. Kwiaty i roślinki suszone,
3. Dla
uzyskania połysku: kwiaty szare, wypłowiałe, brzydkie nieestetyczne barwy.
Barwienie - służą do tego aerozole
w sprayu ( szkodzą zdrowiu, więc uważamy gdzie spryskujemy, farbowanie daje
efekt nawet kilku kolorów, odcieni na jednym kwiecie. Doskonale nadają sie
także barwniki do ubrań: na ciepło. roślinki czy pojedyncze kwiaty wiąże sie w pęczki
i zatapia w roztworze, ruszając w różne strony roślinami, ze względu na
równomierne zabarwienie.
Bielenie roślin.
Podstawowy środek do bielenia to podchloryn sodu. Nie używamy do
bielenia naczyń metalowych. Czas
wybielania w podchlorynie sodu to od kilku do kilkunastu minut. Żeby
wybielanie było szybsze i precyzyjne, do roztworu
należy dodać płynu do mycia naczyń, po kontrolowaniu bielenia (nie za długo, bo się połamią)
wyciągamy z roztworu i płuczemy zimną wodą oraz suszymy. Takie wybarwione
rośliny łatwiej sie później farbuje.
|
Komentarze
Prześlij komentarz